Povestea Frumentarius

Inițial implicați în aprovizionarea armatei Romei Antice, însărcinarea lor fiind aceea de a cumpăra și distribui grâu (frumentum) soldaților, frumentarii erau oameni pricepuți, inteligenți, abili să utilizeze informațiile pentru a găsi cerealele necesare legiunilor.

Mai târziu le-a fost ușor să-și întrebuințeze calitățile în teritoriul „inamic”, atunci când împăratul Domițian i-a transformat în ... culegători de informații.

Și astfel, de la aprovizionarea legiunilor, intrând în călătoriile lor în contact cu țăranii, slujitorii și trupele, aflând secretele tuturor, frumentarii au ajuns să-și asume rolul de curieri, de agenți secreți.

Frumentarius a devenit deosebit de valoros în culegerea de informații pentru menținerea securității Senatului și a împăratului, contribuind, prin cunoaștere, la convingerea adversarului să renunțe la orice intenție agresivă ... un prim pas în doctrina descurajării.

Colectori de grâu, călători, culegători de informații ...

Acești frumentarii  își propun să afle, să adune, să furnizeze...

Dacă alții vă spun propriile concluzii, Frumentarius vă oferă posibilitatea să vi le formulați singuri.

Pentru asta căutăm, citim, sintetizăm și analizăm ceea ce găsim relevant din și despre lumea mereu fascinantă a intelligence-ului și serviciilor de informații, a securității și spionajului.

Într-un mod clar, concis, nuanțat, exact.

ECHIPA

Mihaela Dinulescu

Dan Diaconu

Subscribe to get full access to the newsletter and publication archives.

Subscribe to Frumentarius

Intelligence News

People

Căutăm, citim și analizăm ceea ce găsim relevant despre lumea intelligence-ului și serviciilor de informații.